Nieuws

24-03-2017 - Veiligheid voorop bij winkeliers in Hoofddorp Ondernemers kiezen voor slimmer omgaan met contant geld

HOOFDDORP - Op vrijdag 24 maart gaf burgemeester Weterings het startsein voor het project...
Lees meer

26-01-2017 - Zelfstandig winkelier sluit steeds vaker aan bij Frauderegister

...
Lees meer

25-01-2017 - Contactloos betalen vervijfvoudigd in 2016

Het aantal contactloze betalingen is in 2016 bijna vervijfvoudigd tot 630 miljoen betalingen. Afg...
Lees meer

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

 

Krachtige Topsector

In elke gemeente kunnen consumenten dagelijks kiezen uit een breed en betaalbaar aanbod van producten en diensten, zowel in fysieke winkels als online. Dat wordt mogelijk gemaakt door 100.000 unieke winkeliers met handelsgeest, innovatiekracht en vakmanschap. En uiteraard samen met de ruim 780.000 medewerkers, die een leuke baan in de retail hebben en hierin veelal hun eerste werkervaring op doen. Elke dag verwelkomen zij verspreid door Nederland miljoenen mensen en komen zij steeds vaker bij klanten aan de deur om de aankopen af te leveren.

Winkelgebieden vormen het kloppend hart van de buurt. En dat niet alleen, winkeliers zijn veelal ook de sponsors van de lokale (sport)-verenigingen, bieden een ontmoetingsplaats en dragen daarmee bij aan de sociale cohesie.

 

In transitie
De detailhandel verandert ingrijpend. Naast het aloude aankoopkanaal van de winkel op de hoek of in het winkelcentrum is de afgelopen jaren een rijk aanbod aan webwinkels en omnichannel retailers ontstaan. Deels gaat het om nieuwe aanbieders, maar ook de “traditionele” detailhandel transformeert naar een omnichannel bedrijfsvoering. Deze veranderingen zijn ingegeven door de veranderde consument, die 24/7 is aangesloten op het internet. Tel dit consumentengedrag op bij de groei van het aantal eenpersoonshuishoudens, gedeeld kostwinnerschap, ontgroening, vergrijzing en krimp van de bevolking in (delen van) het land.

De blik op 2025
Detailhandel Nederland verwacht dat de gevolgen van deze ontwikkelingen zich richting 2025 uitkristalliseren. Dat brengt met zich mee dat besluiten die in de komende termijn in de gemeenteraad worden genomen, belangrijker zijn dan ooit voor de winkelstructuur in uw gemeente. Wij menen dat deze transitiefase de ruimte dient te krijgen. Daarbij zullen heldere keuzes gemaakt moeten worden tussen kansrijke en kansarme winkelgebieden. Met dit oogmerk dragen wij in deze brochure een aantal punten aan dat voor een vitale winkelstructuur in uw gemeente in het algemeen, het winkelend publiek en de winkeliers in het bijzonder van belang is. Het draagt bij aan het behoud van werkgelegenheid, economische dynamiek, toenemende innovatie, leefbaarheid, veiligheid en sociale cohesie.

Over Detailhandel Nederland
Detailhandel Nederland behartigt de collectieve, sociale en economische belangen van .lle Nederlandse winkeliers.Groot en klein, met fysieke winkels en webwinkels. In de Nederlandse detailhandel werken in totaal ruim 780.000 mensen in 100.000 winkels, zowel bij winkels van zelfstandige ondernemers als bij grootwinkelbedrijven. Daarmee is de detailhandel de grootste werkgever van Nederland. De omzet van de Nederlandse detailhandel bedraagt jaarlijks € 98 miljard.