Nieuws

24-03-2017 - Veiligheid voorop bij winkeliers in Hoofddorp Ondernemers kiezen voor slimmer omgaan met contant geld

HOOFDDORP - Op vrijdag 24 maart gaf burgemeester Weterings het startsein voor het project...
Lees meer

26-01-2017 - Zelfstandig winkelier sluit steeds vaker aan bij Frauderegister

...
Lees meer

25-01-2017 - Contactloos betalen vervijfvoudigd in 2016

Het aantal contactloze betalingen is in 2016 bijna vervijfvoudigd tot 630 miljoen betalingen. Afg...
Lees meer

Vestigingszaken

De detailhandel levert een grote bijdrage aan de ruimtelijke structuur, identiteit en levendigheid van Nederland.  Zodoende heeft de detailhandel een grote invloed op de leefbaarheid van dorpen en steden. Een goed winkellocatiebeleid waarbij de binnensteden worden versterkt, zorgt voor aantrekkelijke winkelgebieden. 
 
Winkeliers hebben te maken met allerlei regels voor bijvoorbeeld winkelinrichting, de toename van de lokale belastingdruk en misstanden in de relatie tussen huurder en verhuurder. Zo zou het niet moeten mogen dat een verhuurder een doorlopend huurcontract beëindigd onder het mom van renovatie, of dat er servicekosten in rekening worden gebracht die oneerlijk en niet transparant zijn. Gemeenten zouden er goed aan doen om de binnenstad goed bereikbaar te maken en te houden. Op de langere termijn is het ook voor gemeenten een slechte keus wanneer parkeergelden en lokale lasten wordt gebruikt om de begroting sluitend te krijgen in plaats van de toekomst van onze binnensteden veilig te stellen.
 

De stuurgroep Vestigingszaken van Detailhandel Nederland zet zich in om deze en andere kwesties die spelen in en rond de winkel aan te kaarten bij de overheid en andere maatschappelijke actoren. De winkelier is immers afhankelijk van zijn locatie voor zijn onderneming: geen winkelpand, geen winkel en dan dus ook geen onderneming meer. Overbodige kosten en regels en administratieve lasten moeten zoveel mogelijk worden beperkt, zodat de winkeliers voldoende mogelijkheden en vrijheden hebben om hun bijzondere rol in de steden te kunnen vervullen.


 

 

 

Voor meer informatie over Vestigingszaken kunt u contact opnemen met Tom Ponjee, secretaris Vestigingszaken. Hij is bereikbaar via het telefoonnummer 070-320 23 45 of via email: tom.ponjee@detailhandel.nl.