Nieuws

24-03-2017 - Veiligheid voorop bij winkeliers in Hoofddorp Ondernemers kiezen voor slimmer omgaan met contant geld

HOOFDDORP - Op vrijdag 24 maart gaf burgemeester Weterings het startsein voor het project...
Lees meer

26-01-2017 - Zelfstandig winkelier sluit steeds vaker aan bij Frauderegister

...
Lees meer

25-01-2017 - Contactloos betalen vervijfvoudigd in 2016

Het aantal contactloze betalingen is in 2016 bijna vervijfvoudigd tot 630 miljoen betalingen. Afg...
Lees meer

Dramatische gevolgen accijnsverhoging

Door de accijnsverhogingen in 2013 heeft het kabinet Nederland uit de markt geprijsd. Het prijsverschil met België en Duitsland voor brandstoffen, tabak en alcohol drijft steeds meer consumenten naar de andere kant van de grens. Consumenten kopen daar niet alleen accijnsproducten, maar doen vaak ook andere inkopen, mede door de eerdere btw-verhoging naar 21%. Inmiddels staat veel winkeliers het water aan de lippen. Het aantal faillissementen zal oplopen, met verlies van banen tot gevolg in een groot deel van Nederland.

Vooral de tabaksbranche en de drankendetailhandel ondervinden grote problemen door de verhoging. De NSO, brancheorganisatie voor gemaks- en tabakswinkels, heeft een accijnsmonitor. Uit cijfers van deze monitor blijkt dat van de in het Belastingplan 2013 beoogde accijnsverhoging van 371 miljoen euro niets terecht is gekomen. Sterker nog, over geheel 2013 is er 7 miljoen euro minder aan accijns binnen gekomen.

De VDN en de Koninklijke SlijtersUnie, brancheorganisaties voor slijterijen, hebben uitgerekend dat de overheid per saldo veel minder accijns en btw ontvangt dan geraamd. Deze tegenvaller is alleen al 16 miljoen euro voor gedistilleerde drank en een direct verlies van 500 banen. Ook de accijnsverhogingen op bier en wijn leveren de schatkist flink minder op.