Nieuws

24-03-2017 - Veiligheid voorop bij winkeliers in Hoofddorp Ondernemers kiezen voor slimmer omgaan met contant geld

HOOFDDORP - Op vrijdag 24 maart gaf burgemeester Weterings het startsein voor het project...
Lees meer

26-01-2017 - Zelfstandig winkelier sluit steeds vaker aan bij Frauderegister

...
Lees meer

25-01-2017 - Contactloos betalen vervijfvoudigd in 2016

Het aantal contactloze betalingen is in 2016 bijna vervijfvoudigd tot 630 miljoen betalingen. Afg...
Lees meer

Het droomkabinet

Datum: 23-03-2017

Meer partijen dan we gewend waren, ten minste vier, zijn nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer. Het zou zo maar kunnen dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks een kabinet gaan vormen. Wat daar uit gaat komen weet niemand precies. Detailhandel Nederland heeft nog eens naar de verkiezingsprogramma’s gekeken van deze vier partijen en geeft namens de winkeliers een aanzet voor de uitruil en het perfecte compromis voor het nieuwe kabinetsbeleid.

 

Paragraaf 1: De banenmotor

McKinsey & Company voorziet een grote verandering op de arbeidsmarkt. In de detailhandel verdwijnen de komende tien jaar 55.000 tot 130.000 banen onder meer als gevolg van automatisering, mechanisering en robotisering. Dat vraagt een flexibele inzet en andere vaardigheden van onze medewerkers. VVD, CDA en GL erkennen in hun plannen al dat tijdelijke contracten moeten kunnen, zij het dat de laatste er een premie op zet. D66 concentreert zich in dit verband van flex en zekerheid vooral op het vereenvoudigen van ontslagrecht. Daar hoort bij dat de transitievergoeding wordt omgebouwd naar een regeling voor een leven lang leren. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat nog wel wat pijn en uitruilen vraagt; zeker als deze regeling pas na een 2-jarig dienstverband gaat gelden. Wegstrepen tegen de wig kan een optie zijn: dan heeft de werknemer die eerste twee jaar budget om die opleiding zelf te financieren. Alle beoogde coalitiepartners hebben varianten op dit thema. Laten we de beste voorstellen combineren. De verwachte krapte op de arbeidsmarkt over maximaal 5 jaar zal een stevige wind in de rug blijken. Topprioriteit voor het nieuwe kabinet dus.

 

Paragraaf 2: De schaduwzijde van de EU in de schijnwerpers

1 op de 7 winkeldieven komt uit Oost-Europa. Zij opereren vaak in bendes van buiten Nederland. Daar wordt paal en perk aan gesteld. De minister van Veiligheid en Justitie, komt met een gestructureerde aanpak en kijkt hoe dit in Duitsland gedaan wordt. Uit de meeste partijprogramma’s blijkt een groeiend bewustzijn van het internationale karakter van criminaliteit en de wil om meer samen te werken over de grenzen heen. Een gestructureerde aanpak helpt om het vertrouwen in de EU te herstellen. Waarom zou je hiertegen zijn?

 

Paragraaf 3: Duurzaamheid gaan we doen

Landelijke eisen aan milieuzones en regionale afstemming van venstertijden zijn beter voor het milieu en de verkeersdoorstroming. Er komen mede op verzoek van GL uniforme regels en verkeersborden voor milieuzones binnen landelijk gestelde kaders, om willekeur in de regelgeving te voorkomen. Mede op voorspraak van VVD worden rijroutes aangepast, waardoor er minder langzaam rijdend verkeer en opstoppingen ontstaan. Wanneer dit goed gedaan wordt, voorspelt Detailhandel Nederland dat minder vrachtwagens nodig zijn om de winkels te bevoorraden. In Amsterdam is het aantal vrachtwagens dat de stad binnenkomt, door een dergelijke aanpassing van de regels, de venstertijden, met 200 per dag verminderd.

 

Paragraaf 4: De cybergeneraal voor betalingsverkeer

Pinnen en online betalen is niet altijd en overal vanzelfsprekend. Storing leidt tot omzetverlies en zelfs ontwrichting. CDA pleit, als enige maar met succes, voor een volledig dekkend digitaal en mobiel netwerk dat op één plek is belegd met een duidelijk mandaat. Dat strookt trouwens met de visie van de baas van het Defensie Cyber Commando. Net als CDA ziet hij betaalverkeer wel als vitale infrastructuur.

Natuurlijk. Veel standpunten worden uitgeruild en sommige verworden tot compromis. Het kan trouwens ook nog gebeuren dat een plannetje dat in geen enkel partijprogramma heeft gestaan, in het regeerakkoord landt. Of dat - en dat is misschien wel bedenkelijker - voorstellen die door alle partijen worden gesteund, het akkoord niet halen eenvoudigweg omdat niemand de moeite neemt deze erin te zetten. Tel daarbij de invloed van de vleugels in de verschillende partijen op en de realiteit ziet er anders uit dan de voorzet van de detailhandel. Maar puur technisch gezien zou het kunnen.

 

Sander van Golberdinge

Directeur Detailhandel Nederland.

Meer nieuws
Parkeertarieven rijzen de pan uit De overstapservice Europese cijfers tonen enorm groeipotentieel online winkelen PERSBERICHT FAD | Jaarverslag FAD overhandigd aan minister Blok Hoger minimumuurloon nekt werkgelegenheid REACTIE PB ABN AMRO, ING, RABOBANK EN GELDSERVICE NEDERLAND Masterclass Detailhandel 2017 De Digitale Interne Markt: veel goede intenties, weinig concrete resultaten PERSBERICHT | Winkeliers: lokale belastingen niet meer van deze tijd Controleer de nieuwe indeling en etikettering van uw mengsels PERSBERICHT | Nieuw 50 eurobiljet broodnodig in aanpak vals geld Het droomkabinet Energiezuinige keuze in winkel weer begrijpelijk door nieuwe regels Detailhandel Nederland vertelt wat winkeliers bezighoudt en wat politieke partijen vinden Wat vinden Politieke partijen over Winkelcriminaliteit? Dief slaat steeds vaker toe in winkels De banenmotor De cybergeneraal voor betalingsverkeer. Niks Nexit. Met de SGP-ecocombi Europa in. Bureaucratie politie in nieuw regeerakkoord Winkelovervallen dalen verder Een Benelux-unie voor de detailhandel nu officieel van start Ondernemers willen af van diversiteit regels bij bevoorrading van steden Gebruik persoonsgegevens onder de aandacht tijdens FAD bijeenkomst Dialoog over de huurmarkt tussen winkeliers en vastgoed Koninklijke onderscheiding voor Ed Hamming