Nieuws

24-03-2017 - Veiligheid voorop bij winkeliers in Hoofddorp Ondernemers kiezen voor slimmer omgaan met contant geld

HOOFDDORP - Op vrijdag 24 maart gaf burgemeester Weterings het startsein voor het project...
Lees meer

26-01-2017 - Zelfstandig winkelier sluit steeds vaker aan bij Frauderegister

...
Lees meer

25-01-2017 - Contactloos betalen vervijfvoudigd in 2016

Het aantal contactloze betalingen is in 2016 bijna vervijfvoudigd tot 630 miljoen betalingen. Afg...
Lees meer

Een Benelux-unie voor de detailhandel nu officieel van start

Datum: 20-02-2017

Vandaag komen de Ministers van Economische Zaken van de drie Benelux landen bijeen voor het officiële startschot van de creatie van een Benelux-Detailhandelsmarkt. De ministers krijgen uit handen van de Benelux organisatie een studie gepresenteerd die de kansen en uitdagingen voor een Benelux-Detailhandelsmarkt in kaart heeft gebracht. Volgens deze studie zou een Interne Benelux- Detailhandelsmarkt tegen 2025 95.000 nieuwe banen in de detailhandel en 36.000 nieuwe bedrijven kunnen creëren.

De studie presenteert maatregelen die moeten leiden tot één gezamenlijke detailhandelsmarkt. Daarmee wordt het voor winkeliers makkelijker om grensoverschrijdend te handelen en voor consumenten eenvoudiger om te kopen over de grens. Europees onderzoek toont immers aan dat als landen dezelfde regels hebben, 57 procent van de bedrijven bereid zou zijn hun verkoop naar andere EU-landen uit te breiden 1.

Topprioriteiten op de agenda zijn het gelijktrekken van regels, vereenvoudigen van btwafdrachtenen voorlichting over ondernemen over de grens. De maatregelen creëren straks één markt van 28 miljoen consumenten. Er ontstaat meer concurrentie, waardoor de prijzen scherper worden, dienstverlening verbetert en de Benelux-landen beter in staat zijn te concurreren met andere grote landen als Frankrijk en Duitsland.

De winkeliers van de Benelux zijn alvast enthousiast. Margriet Keijzer, secretaris Europa: “Voor veel winkeliers met grensoverschrijdende ambities is het betreden van de Benelux-markt een logische stap. Winkeliers die actief zijn in de grensregio voelen vaak de gevolgen van een verschil in regels in een aangrenzende lidstaat. Denk aan verschillen in btw-tarieven of verschillende statiegeldsystemen. Door het gelijktrekken van regels en betere coördinatie van beleid kunnen producten, diensten en werknemers straks moeiteloos de binnengrenzen van de Benelux passeren.”

De Benelux als springplank voor groei
De Benelux is de enige regio in Europa die afspraken mag maken die verder gaan dan de afspraken op Europees niveau, daar wil de detailhandel graag gebruik van maken. Besluitvorming op Europees niveau duurt vaak lang en dan nog wordt de uitvoering van die besluiten vaak overgelaten aan de nationale overheden zelf. In een kleinere regionaal verband, is het veel makkelijker en sneller om afspraken te maken en regels en uitvoering van regels op elkaar af te stemmen. De intentie is dan als we er in slagen belemmeringen weg te halen, we de overige ons omringende lidstaten kunnen motiveren hetzelfde te doen.


Voor de volledige studie: www.benelux.int

 

1 EU 92015) High Level Group on Retail Competitiveness, Research report, July p20.

 

Voorzitter Detailhandel Nederland Guido van Woerkom benadrukt het belang van gelijk trekken regels binnen de Benelux voor de detailhandel. 

Meer nieuws
Parkeertarieven rijzen de pan uit De overstapservice Europese cijfers tonen enorm groeipotentieel online winkelen PERSBERICHT FAD | Jaarverslag FAD overhandigd aan minister Blok Hoger minimumuurloon nekt werkgelegenheid REACTIE PB ABN AMRO, ING, RABOBANK EN GELDSERVICE NEDERLAND Masterclass Detailhandel 2017 De Digitale Interne Markt: veel goede intenties, weinig concrete resultaten PERSBERICHT | Winkeliers: lokale belastingen niet meer van deze tijd Controleer de nieuwe indeling en etikettering van uw mengsels PERSBERICHT | Nieuw 50 eurobiljet broodnodig in aanpak vals geld Het droomkabinet Energiezuinige keuze in winkel weer begrijpelijk door nieuwe regels Detailhandel Nederland vertelt wat winkeliers bezighoudt en wat politieke partijen vinden Wat vinden Politieke partijen over Winkelcriminaliteit? Dief slaat steeds vaker toe in winkels De banenmotor De cybergeneraal voor betalingsverkeer. Niks Nexit. Met de SGP-ecocombi Europa in. Bureaucratie politie in nieuw regeerakkoord Winkelovervallen dalen verder Een Benelux-unie voor de detailhandel nu officieel van start Ondernemers willen af van diversiteit regels bij bevoorrading van steden Gebruik persoonsgegevens onder de aandacht tijdens FAD bijeenkomst Dialoog over de huurmarkt tussen winkeliers en vastgoed Koninklijke onderscheiding voor Ed Hamming