Nieuws

24-03-2017 - Veiligheid voorop bij winkeliers in Hoofddorp Ondernemers kiezen voor slimmer omgaan met contant geld

HOOFDDORP - Op vrijdag 24 maart gaf burgemeester Weterings het startsein voor het project...
Lees meer

26-01-2017 - Zelfstandig winkelier sluit steeds vaker aan bij Frauderegister

...
Lees meer

25-01-2017 - Contactloos betalen vervijfvoudigd in 2016

Het aantal contactloze betalingen is in 2016 bijna vervijfvoudigd tot 630 miljoen betalingen. Afg...
Lees meer

Dialoog over de huurmarkt tussen winkeliers en vastgoed

Datum: 20-01-2017

De afgelopen periode is door afgevaardigden van detailhandel en vastgoed in het kader van de Retailagenda gesproken over de huurmarkt. Tijdens deze gesprekken is wederzijds begrip ontstaan over de werking van de huurmarkt en de kansen en uitdagingen van partijen die op deze markt actief zijn.

Deze week is door partijen besloten geen afspraken te maken in een convenant. Dit besluit is mede ingegeven door de visie van de Nederlandse winkeliers dat een convenant huurmarkt niet het juiste antwoord is op de uitdagingen waar de sector detailhandel zich voor ziet gesteld.

Tijdens de dialoog aan de huurtafel concludeerden wij het volgende:

  • De huidige huurwetgeving functioneert uitstekend voor de sector detailhandel. De huidige huurwetgeving biedt voldoende flexibiliteit om maatwerkafspraken te maken en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Uitvoerig juridisch advies dat is ingewonnen gedurende dit traject heeft aangetoond dat de huidige wetgeving geen belemmering vormt en dat maatwerk mogelijk is.
  • Het winkellandschap is zeer divers en winkelgebieden kennen allemaal hun eigen kansen en uitdagingen. Alleen al in de detailhandel zijn ongeveer 100.000 huurcontracten geënt op het huurrecht. Een ‘one size fits all’ huurconvenant heeft daarom geen toegevoegde waarde voor de gehele markt. Dit zou een negatieve uitwerking hebben op de vitaliteit van de sector en de 100.000 winkeliers en 700.000 medewerkers die hierin actief zijn. De huidige flexibiliteit die in de huurwetgeving bestaat moet behouden blijven om in te blijven spelen op de ontwikkelingen van de markt.
  • De problemen in de detailhandelssector zoals leegstand en krimp hebben geen rechtstreekse relatie met de huurmarkt. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden zijn vooral betere ruimtelijke ordening en een goede investeringsagenda nodig. Het is daarom een goede zaak dat partijen die verbonden zijn aan de Retailagenda zich hier met extra energie voor inzetten. 


Voortzetting dialoog

Detailhandel Nederland heeft voorgesteld dat winkeliers en vastgoed met elkaar in gesprek blijven om structureel van gedachten te wisselen over de uitdagingen in het winkellandschap. Het gaat hierbij vooral om het tegengaan van leegstand en het investeren in bruisende winkelgebieden. Samenwerking tussen retailers en vastgoedpartijen is noodzakelijk om te komen tot aantrekkelijke winkelgebieden die aansluiten bij de wens van de consument. 

Meer nieuws
Parkeertarieven rijzen de pan uit De overstapservice Europese cijfers tonen enorm groeipotentieel online winkelen PERSBERICHT FAD | Jaarverslag FAD overhandigd aan minister Blok Hoger minimumuurloon nekt werkgelegenheid REACTIE PB ABN AMRO, ING, RABOBANK EN GELDSERVICE NEDERLAND Masterclass Detailhandel 2017 De Digitale Interne Markt: veel goede intenties, weinig concrete resultaten PERSBERICHT | Winkeliers: lokale belastingen niet meer van deze tijd Controleer de nieuwe indeling en etikettering van uw mengsels PERSBERICHT | Nieuw 50 eurobiljet broodnodig in aanpak vals geld Het droomkabinet Energiezuinige keuze in winkel weer begrijpelijk door nieuwe regels Detailhandel Nederland vertelt wat winkeliers bezighoudt en wat politieke partijen vinden Wat vinden Politieke partijen over Winkelcriminaliteit? Dief slaat steeds vaker toe in winkels De banenmotor De cybergeneraal voor betalingsverkeer. Niks Nexit. Met de SGP-ecocombi Europa in. Bureaucratie politie in nieuw regeerakkoord Winkelovervallen dalen verder Een Benelux-unie voor de detailhandel nu officieel van start Ondernemers willen af van diversiteit regels bij bevoorrading van steden Gebruik persoonsgegevens onder de aandacht tijdens FAD bijeenkomst Dialoog over de huurmarkt tussen winkeliers en vastgoed Koninklijke onderscheiding voor Ed Hamming