Nieuws

24-03-2017 - Veiligheid voorop bij winkeliers in Hoofddorp Ondernemers kiezen voor slimmer omgaan met contant geld

HOOFDDORP - Op vrijdag 24 maart gaf burgemeester Weterings het startsein voor het project...
Lees meer

26-01-2017 - Zelfstandig winkelier sluit steeds vaker aan bij Frauderegister

...
Lees meer

25-01-2017 - Contactloos betalen vervijfvoudigd in 2016

Het aantal contactloze betalingen is in 2016 bijna vervijfvoudigd tot 630 miljoen betalingen. Afg...
Lees meer

Koninklijke onderscheiding voor Ed Hamming

Datum: 19-01-2017

Met links Burgemeester Van Zanen van Utrecht en rechts de heer P.E. HammingUit handen van burgemeester Jan van Zanen, ontving de heer P.E. Hamming op donderdag 19 januari 2017 een Koninklijke onderscheiding. Dit gebeurde tijdens het jaardiner van het Congres van de Stichting Anton Dreesmann in Utrecht. Hij kreeg de versierselen uitgereikt die horen bij de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Detailhandel als rode draad
Al bijna 45 jaar is de heer Hamming actief in en voor de detailhandel, en is daar nóg dagelijks mee bezig. Geboren in een retailgezin, begon hij zijn carrière in 1973 als afgestudeerd bedrijfseconoom bij foodbedrijf Ven, dat inmiddels onderdeel is van Sligro. Na enkele andere functies, onder andere bij Bührmann-Tetterode, Wehkamp en HIJ herenmode (nu onderdeel van WE Fashion), werd hij in 1991 benoemd als CEO bij Vendex. Tussen 2000 en 2005 was de heer Hamming CEO van Koninklijke Vendex-KBB, dat toen onder meer bestond uit De Bijenkorf, Claudia Sträter, HEMA, Hunkemöller, Praxis en V&D.

Naast en na zijn actieve carrière in de detailhandel, is de heer Hamming jarenlang actief als bestuurder. Hij trad 25 jaar geleden aan als bestuurslid van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), de koepelorganisatie voor grootwinkelbedrijven in de non-food detailhandel, waar hij nu 12½ jaar de voorzittershamer hanteert. Mede onder zijn leiding is ook Detailhandel Nederland opgericht, waar alle grootwinkelbedrijven en brancheorganisaties uit de mkb-detailhandel samenwerken. Bovendien is hij lid van het bestuur van VNO-NCW. Ook was hij tussen 1991 en 2004 bestuurslid en later voorzitter van de Intercontinental Group of Department Stores, gevestigd in Zürich, met leden actief in 34 landen.

Op de bres voor detailhandel, winkelcriminaliteit, recycling verpakkingen en vastgoed
Voorkomen van winkelcriminaliteit is altijd een van zijn belangrijkste drijfveren geweest. Daarin werd de samenwerking opgezocht met politie, justitie en beveiliging, maar ook is hij bestuurslid van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD), die zich succesvol richt op het voorkomen van interne fraude en diefstal.

Een andere rode draad in zijn bestuurscarrière is het terugdringen van verpakkingsafval als voorzitter van de Stichting NEDerland Van Afval Naar Grondstof. NEDVANG regisseert de inzameling en recycling van de verschillende soorten verpakkingsafval. Daarmee krijgt verpakkingsafval een nieuw leven en worden kostbare grondstoffen bespaard.

Ook is de heer Hamming voorzitter van VBO Makelaar, de Vereniging voor makelaars en taxateurs in Nederland. Met ruim 1.100 leden is VBO Makelaar qua grootte de tweede brancheorganisatie van makelaars en taxateurs in Nederland.

Boven alles is de heer Hamming een bruggenbouwer, die bestaande, traditionele verschillen tussen verschillende groepen – bijvoorbeeld overheid en bedrijfsleven, groot- en kleinbedrijf of ondernemers en politie/justitie – altijd weet te beslechten door op zoek te gaan naar overeenkomsten en verbindingen.


Links Burgemeester Van Zanen van Utrecht en rechts de heer P.E. Hamming
Foto: Hannie Verhoeven

 

Meer nieuws
Parkeertarieven rijzen de pan uit De overstapservice Europese cijfers tonen enorm groeipotentieel online winkelen PERSBERICHT FAD | Jaarverslag FAD overhandigd aan minister Blok Hoger minimumuurloon nekt werkgelegenheid REACTIE PB ABN AMRO, ING, RABOBANK EN GELDSERVICE NEDERLAND Masterclass Detailhandel 2017 De Digitale Interne Markt: veel goede intenties, weinig concrete resultaten PERSBERICHT | Winkeliers: lokale belastingen niet meer van deze tijd Controleer de nieuwe indeling en etikettering van uw mengsels PERSBERICHT | Nieuw 50 eurobiljet broodnodig in aanpak vals geld Het droomkabinet Energiezuinige keuze in winkel weer begrijpelijk door nieuwe regels Detailhandel Nederland vertelt wat winkeliers bezighoudt en wat politieke partijen vinden Wat vinden Politieke partijen over Winkelcriminaliteit? Dief slaat steeds vaker toe in winkels De banenmotor De cybergeneraal voor betalingsverkeer. Niks Nexit. Met de SGP-ecocombi Europa in. Bureaucratie politie in nieuw regeerakkoord Winkelovervallen dalen verder Een Benelux-unie voor de detailhandel nu officieel van start Ondernemers willen af van diversiteit regels bij bevoorrading van steden Gebruik persoonsgegevens onder de aandacht tijdens FAD bijeenkomst Dialoog over de huurmarkt tussen winkeliers en vastgoed Koninklijke onderscheiding voor Ed Hamming