Nieuws

24-03-2017 - Veiligheid voorop bij winkeliers in Hoofddorp Ondernemers kiezen voor slimmer omgaan met contant geld

HOOFDDORP - Op vrijdag 24 maart gaf burgemeester Weterings het startsein voor het project...
Lees meer

26-01-2017 - Zelfstandig winkelier sluit steeds vaker aan bij Frauderegister

...
Lees meer

25-01-2017 - Contactloos betalen vervijfvoudigd in 2016

Het aantal contactloze betalingen is in 2016 bijna vervijfvoudigd tot 630 miljoen betalingen. Afg...
Lees meer

Kassa rinkelt in aanloop naar kerst

Datum: 19-12-2016

De straten en etalages zijn sfeervol versierd, winkels liggen vol met kerstartikelen en in veel huizen is de kerstsfeer binnengehaald. We leven toe naar de feestdagen en dat is te merken aan de kassa. Winkeliers verwachten dit jaar een stijging van de kerstomzet met ruim 3 procent ten opzichte van 2015.

 

Dit jaar valt kerst op zondag en maandag. “Vorig jaar viel kerst in de eerste week van de kerstvakantie. We zagen dat de kerstaankopen verspreid over de week werden gedaan. Nu werken veel mensen tot en met het einde van de week waardoor we een grote piek qua aankopen verwachten op vrijdag 23 en zaterdag 24 december”, zegt Nynke Wiersma, woordvoerder Detailhandel Nederland.

 

Op de drukste twee dagen voor kerst rekenen consumenten naar verwachting meer dan 44 miljoen keer af in de winkel. Het merendeel van de aankopen wordt gepind. Tijdens de drukste uren gaan we uit van ruim 2 miljoen aankopen per uur. In de webwinkel zal het dit jaar om circa 2 miljoen betalingen gaan op de piekdag. Naar verwachting vindt de drukste dag in webwinkels een aantal dagen eerder plaats dan in de winkelstraten.1 De gemiddelde omzet in december ligt op non-food producten bijna 20 procent hoger dan gedurende de rest van het jaar.

 

Trends

Onder de boom zien we dit jaar weer veel parfum, cadeaubonnen en ook bestsellers als Judas en het nieuwste boek uit de Harry Potter-reeks zijn populair. Ook de foute kersttrui mag niet ontbreken. Op de kersttafel zien we dit jaar weer veel rollades en wildgerechten, maar ook de gourmetplaat wordt in vele kersthuizen uit de kast gehaald.

 

Omnichannel

Winkeliers zien omnichannel winkelen toenemen en spelen daar slim op in. Zo kan er online worden besteld bij onder andere bakkers en slagers. De bestellingen kunnen vervolgens worden opgehaald in de winkel of worden thuisbezorgd. Bij verschillende supermarkten kunnen klanten gebruik maken van een online reserveringssysteem. Op die manier hebben ze de garantie dat gewilde producten nog aanwezig zijn in de winkel op het moment van inkopen doen. Om iedereen goed van dienst te kunnen zijn, zijn veel winkels tijdens de decembermaand langer open op koopavonden en koopzondagen.

 

 Voor meer informatie kunt u terecht bij Nynke Wiersma, 070 320 2345 of 06 20 49 23 62

 

1 Prognose op basis van pin- en onlinetransacties in december 2015, groei in 2016, en verhouding elektronische/contante betalingen en iDEAL/andere online betaalmethodes.

Meer nieuws
Kassa rinkelt in aanloop naar kerst Modernisering Europese btw-regels helpt winkeliers over de grens PERSBERICHT | Sint zorgt voor topdrukte in winkels en online PERSBERICHT | Nu ook bij ING dagelijkse verwerking pingeld PERSBERICHT | Nederlandse detailhandel aan de vooravond van grote veranderingen Contactloos betalen jaagt groei pinnen aan en zorgt voor veiliger winkelklimaat Week van de Veiligheid staat in de startblokken Minister Kamp ondertekent provinciale retaildeals OPINIE | Marktverdeling door fabrikanten moet worden aangepakt Oproep tot kalmte in pietendiscussie Team DN breidt uit met Secretaris Lokale Belangenbehartiging PERSBERICHT | Vals geld blijft hardnekkig probleem voor winkeliers BREXIT: Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse Detailhandel? Europees Parlement stemt voor vereenvoudiging energie-etiket op huishoudelijke apparaten Winkeliers nemen nieuw 50 euro biljet in ontvangst PERSBERICHT FAD | Fraudeur detailhandel steeds vaker herkend Detailhandel Nederland juicht verwerping wetsvoorstel van Vliet toe Aantal overvallen blijft dalen, aanpak rondtrekkende bendes stokt AP wijst winkels en gemeenten op voorwaarden wifi-tracking Verplichting tot verkoop is geen wondermiddel voor grensoverschrijdende handel Aandacht voor aanpak mobiele winkelbendes tijdens MKB-dag Detailhandel Nederland brengt selecte groep retailers in contact met Alibaba Intensivering Retailagenda tegen lege winkelpanden Vakbonden, werkgevers en minister bundelen kracht in steunpunt Winkelier plukt winkeldief voor miljoenen Nieuwe Europese plannen voor BTW-vereenvoudiging Bestuur van EuroCommerce te gast bij Detailhandel Nederland PERSBERICHT | Winkeliers: Verlaag nu gemeentelijke parkeertarieven Contactloos betalen is veilig, makkelijk en snel Nederlands voorzitterschap Europese Unie van start