Nieuws

24-03-2017 - Veiligheid voorop bij winkeliers in Hoofddorp Ondernemers kiezen voor slimmer omgaan met contant geld

HOOFDDORP - Op vrijdag 24 maart gaf burgemeester Weterings het startsein voor het project...
Lees meer

26-01-2017 - Zelfstandig winkelier sluit steeds vaker aan bij Frauderegister

...
Lees meer

25-01-2017 - Contactloos betalen vervijfvoudigd in 2016

Het aantal contactloze betalingen is in 2016 bijna vervijfvoudigd tot 630 miljoen betalingen. Afg...
Lees meer

Modernisering Europese btw-regels helpt winkeliers over de grens

Datum: 01-12-2016

De Europese Commissie wil de aangifte van btw bij online verkopen over de grens vereenvoudigen. Goed nieuws voor Nederlandse winkeliers, die maar al te graag aan klanten in het buitenland willen verkopen, maar daarin nog vaak aanlopen tegen ingewikkelde regels en procedures.

Detailhandel Nederland is blij met het voorstel van de Europese Commissie om een online alles-in-één-loket voor btw-aangifte bij de grensoverschrijdende verkoop van goederen en diensten in te voeren. Nu moeten winkeliers nog registreren en btw-aangifte doen in alle Europese landen waar ze zakendoen, straks kan dat online via het thuisland. “Uiteenlopende btw-procedures en tarieven vormen al jaren een van de grootste obstakels bij grensoverschrijdend ondernemen”, aldus Joran Frik, secretaris Europa bij Detailhandel Nederland. “Versimpeling van de btw-aangifte zal winkeliers helpen om nieuwe klanten in het buitenland te bedienen, en bedrijven die al in het buitenland zaken doen worden flink wat kopzorgen bespaard.”

Detailhandel Nederland is ook blij dat de Commissie de modernisering van de btw-procedures aangrijpt voor het betalen van btw over producten die van buiten de EU aan Europese consumenten worden geleverd. Nu geldt nog een vrijstelling voor producten onder de 22 euro. “Omdat Nederlandse winkeliers wel gewoon btw moeten betalen hebben zij een flink nadeel ten opzichte van hun niet-Europese concurrenten”, aldus Joran Frik. Elk jaar kunnen zo’n 150 miljoen pakketjes gebruik maken van de vrijstelling, wat tot 640 miljoen euro aan niet-betaalde btw betekent. Gelijke spelregels voor iedereen die zakendoet op de Europese markt moet altijd het uitgangspunt zijn.

​De nieuwe Europese plannen komen voort uit het Actieplan voor btw, dat de Commissie in april dit jaar presenteerde. Detailhandel Nederland roept beleidsmakers op om de goede voornemens in het plan nu ook daadwerkelijk te realiseren en de regels verder te versimpelen. Zo blijven winkeliers te maken hebben met meer dan 80 verschillende btw-tarieven in Europa. Ook met het online alles-in-één-loket blijft moeten die tarieven en regels worden uitgezocht, zodat het belangrijk is om btw-regels verder gelijk te trekken.

Meer nieuws
Kassa rinkelt in aanloop naar kerst Modernisering Europese btw-regels helpt winkeliers over de grens PERSBERICHT | Sint zorgt voor topdrukte in winkels en online PERSBERICHT | Nu ook bij ING dagelijkse verwerking pingeld PERSBERICHT | Nederlandse detailhandel aan de vooravond van grote veranderingen Contactloos betalen jaagt groei pinnen aan en zorgt voor veiliger winkelklimaat Week van de Veiligheid staat in de startblokken Minister Kamp ondertekent provinciale retaildeals OPINIE | Marktverdeling door fabrikanten moet worden aangepakt Oproep tot kalmte in pietendiscussie Team DN breidt uit met Secretaris Lokale Belangenbehartiging PERSBERICHT | Vals geld blijft hardnekkig probleem voor winkeliers BREXIT: Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse Detailhandel? Europees Parlement stemt voor vereenvoudiging energie-etiket op huishoudelijke apparaten Winkeliers nemen nieuw 50 euro biljet in ontvangst PERSBERICHT FAD | Fraudeur detailhandel steeds vaker herkend Detailhandel Nederland juicht verwerping wetsvoorstel van Vliet toe Aantal overvallen blijft dalen, aanpak rondtrekkende bendes stokt AP wijst winkels en gemeenten op voorwaarden wifi-tracking Verplichting tot verkoop is geen wondermiddel voor grensoverschrijdende handel Aandacht voor aanpak mobiele winkelbendes tijdens MKB-dag Detailhandel Nederland brengt selecte groep retailers in contact met Alibaba Intensivering Retailagenda tegen lege winkelpanden Vakbonden, werkgevers en minister bundelen kracht in steunpunt Winkelier plukt winkeldief voor miljoenen Nieuwe Europese plannen voor BTW-vereenvoudiging Bestuur van EuroCommerce te gast bij Detailhandel Nederland PERSBERICHT | Winkeliers: Verlaag nu gemeentelijke parkeertarieven Contactloos betalen is veilig, makkelijk en snel Nederlands voorzitterschap Europese Unie van start